W dzisiejszych czasach wciąż latem nie brakuje popularnych budek z fast foodem. Szybkie i tanie jedzenie na mieście ciągle ma wielu odbiorców. Nasz kraj jest znany z produkcji masowej pysznych ziemniaków. Polacy rocznie spożywają wiele kilogramów na głowę ziemniaków pod różnymi postaciami. W ulicznych budkach najczęściej podaje się frytki. Do przygotowania frytek na masową skalę stosowana jest frytownica gastronomiczna. Pozwala ona na równomierne usmażenie frytek na głębokim tłuszczu. Sieciowe olbrzymie fast foody mają ogromne frytownice, które za jednym razem potrafią usmażyć wiele porcji smażonego ziemniaka. Frytownica gastronomiczna jest zatem niezbędna w sieciowych fast foodach, ponieważ umożliwia wydawanie na bieżąco porcji. Wiadomo, że w takich miejscach jest olbrzymi ruch i liczy się czas. Każdy kto tam przychodzi zazwyczaj się spieszy i chce szybko zaspokoić głód i wracać dalej do szkoły lub pracy.