Dokumentacja haccp sklep spożywczy jest obecnie dostępna online. Oferta elektroniczna znacząco ułatwi personelowi sklepów spożywczych odbycie odpowiednich szkoleń i uzyskanie potrzebnych certyfikatów, w tym także dokumentacji haccp sklep spożywczy. Obecnie każdy lokal, którego działalność powiązana jest z produkcją bądź sprzedażą żywności ma obowiązek posiadania dokumentacji haccp, którą okaże się podczas kontroli organów nadzorujących. W dokumentacji tego typu zawarte jest kompendium wiedzy na temat bezpieczeństwa i higieny żywności w danej firmie. Krok po kroku opisane są wszystkie normy czystości, jakie ma spełniać lokal i wszystkie normy bezpieczeństwa żywności, jakimi powinni kierować się pracownicy podczas obróbki i sprzedaży jedzenia. Tylko wypełnianie powyższych norm bezpieczeństwa uczyni sklep miejscem, w którym klienci będą mogli dostać zawsze świeżą i odpowiednio przechowywaną żywność, nadającą się do spożycia.